Читај ми!

Тајне службе Србије 2Ц-Информбиро

У овој епизоди серијала "Тајне службе Србије", гледаоци ће се упознати са радом служби безбедности у периоду Информбироа, као једном од најтежих периода социјалистичке Југославије. Кроз сведочења историчара, непосредних учесника догађаја и коришћења других релевантних извора, гледаоци ће се упознати како је настала једна нова структура такозваног унутрашњег непријатеља, која је названа информбировци.

Југословенске службе безбедности постигле су велики успех у супротстављању обавештајној, субверзивној и диверзантској делатности совјетске и обавештајних служби чланица Варшавског уговора. Откривен је велики број агената и илегалних група, које су деловале са позиција Информбироа. Биће приказано како су совјетске службе врбовале и уцењивале наше грађане који су по разним основама боравили у Совјетском Савезу и како су се УДБА и КОС томе супротстављали.

Међутим, на раду служби безбедности из тог периода остале су и две велике мрље: Голи оток и неосновано сумњичење, хапшење и прогон људи.

Ко је измислио Голи оток и посебно ко је осмислио нељудске, нехумане и бездушне методе мучења у овом злогласном затвору, нека су од питања којима се бави ова епизода. Гледаоци ће моћи да чују колико је људи прошло кроз Голи оток и постоји ли поуздана евиденција о томе.

Посебно је интересантно потресно сведочење најмлађег "голооточанина", кога је најбољи друг пријавио из чисте зависти и љубоморе и подмукле жеље да му преотме девојку. Осуђен је на основу лажних доказа и послат на Голи оток у дану када је требало да крене у Поморску академију у Сплиту.

На основу ове личне судбине урађени су играни делови ове епизоде, у којој улогу невино оптуженог младића игра Јулијан Лучанин, а улогу његове девојке, која га је несвесно оптужила, игра Марија Гуџић.

Аутор сценарија је генерал Светко Ковач, а наратор глумац Тихомир Станић.

 

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"