Тврђаве на Дунаву- Београдска тврђава

Трећа епизода документарне серије "Тврђаве на Дунаву" посвећена је Београдској тврђави.

После Бача и Петроварадинске тврђаве наставили смо пловидбу низ Дунав ка Београду. На том путу смо застали код Сремских Карловаца, јединственог града музеја и једног од најлепших европских места богате историје и културе, затим смо прошли поред Чортановаца, Крчединске аде, Аркања, Сланкамена, ушћа Тисе, Белегиша, Старих и Нових Бановаца, Земуна и Великог ратног острва, и на крају смо стигли до величанствене Београдске тврђаве која вековима, као светионик, бди над ушћем Саве у Дунав.

Београдска тврђава је одувек представљала најлепши бисер међу дунавским тврђавама која баштини културне слојеве од праисторије, римског и византијског периода, средњег века, барока. Данас је тврђава изузетно сложен и слојевит споменички комплекс са траговима прошлости из веома дуге и бурне историје Београда. И у овој епизоди капетан Боби, док прави макету дунавске лађе, присећа се пловидбе Дунавом кроз Србију и сусрета са његовим знаменитостима и тврђавама. Сећање капетана Бобија нам приповеда наратор, драмски уметник Миодраг Мики Крстовић.

О Београдској тврђави говориће историчари, археолози, архитекте, кустоси, културни посленици, ентузијасти, уметници.

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 км. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха. Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20. века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Редитељ: Милан Јовановић

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара