Тајне службе Србије-1.емисија

Централна тема документарно-игране серије Тајне службе Србије су службе безбедности, како су настале, како су се развијале и какву су улогу имале у неким преломним историјским тренуцима. Обухватају период од времена Карађорђа Петровића и Милоша Обреновића, када нису постојали специјализовани органи који су се бавили безбедносном проблематиком до краја осамдесетих година прошлог века.

Серија је заснована на оригиналним документима из архива Југославије, Србије, града Београда, војног архива, као и архива служби безбедности. Аутентичност и посебан квалитет дају саговорници, не само из Србије, него и из других бивших југословенских република. Своја сазнања и сведочења износе бивши шефови цивилних и војних служби, историчари, експерти из области безбедносне проблематике и друге познате личности.

Аутор сценарија је генерал Светко Ковач, који је био директор Војнобезбедносне агенције од 2004. до 2014. године и објавио је неколико књига из безбедносне проблематике. Режисер је Ивица Видановић, а продуценткиња Данка Милошевић по чијој идеји је рађена серија и реализована у продукцији њене продуцентске куће ГФЦ. Наратор је Тихомир Станић. У серијалу играју Александар Срећковић Кубура, Слободан Бештић, Драган Вујић Вујке, Андреј Шепетовски и још 20 познатих глумаца.

Играни делови серије верно приказују поједине сегменте значајних историјских и безбедносних догађаја.

Серија Тајне службе Србије рађена је поводом 180 година од када су нормативно уређени безбедносни послови у војсци и 120 година од стварања цивилне службе безбедности у Србији.

Из ове серије ћемо сазнати неке оригиналне безбедносне поступке владара из времена настанка и изграђивања српске државе и касније из времена балканских ратова и Првог светског рата, када је Србија већ имала развијене службе безбедности и ефикасно се супротстављала аустроугарској, немачкој и другим страним службама.

Гледаоци ће имати прилику да се упознају са до сада непознатим врхунским оперативцима који су радили у српским тајним службама, али и са агентима који су радили и за српске, југословенске и друге службе.

 

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво