Моја дедовина-14.емисија

На само неколико километара од Раче налази се 40 хектара липове шуме у комаду. Пре више векова усред ње настајала је дедовина вође првог српског устанка. Време је донело своје и сада је на том месту само плоча која обележава тачку на којој је растао Ђорђе, црни Ђорђе, који ће касније писати историју Србије. Историју наших дедовина.

На неколико стотина метара одатле, поред цркве у селу Вишевац, група вредних и емотивно повезаних мештана са тадашњим ђацима школе у Рачи успели су да мобом (испомоћи са свих страна) подигну етно комплекс налик домаћинству у коме је рођен Карађорђе. То се све догодило пре 18 година (на двестогодишњицу Првог српског устанка). Циљ им је био да се обележи где је дедовина Ђорђа Петровића-Карађорђа.

Пошто је то прво био приватан посед, касније није тачно било дефинисано ко га води, комплекс је почео да пропада и доспео је у стање у коме му се мора наћи намена, мора се обновити или ће се све завршити неславно.

Пријава за Моју дедовину је стигла и у овој епизоди ће од дедовине Карађорђа настати музеј за децу школског узраста, али до сада невиђен у Србији.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво