Тврђаве на Дунаву-Тврђава Рам

После Бача, Петроварадина, Београда и Смедерева пловилили смо бродом Аргус низ Дунав. Прошли смо поред Ковина, Делиблатске пешчаре, ушћа Велике Мораве, Костолца, Виминацијума и сигли до места Рам. На том потезу реке, Дунав је простран и широк као море, а на његовој десној обали, на високо уздигнутој литици, налази се обновљена средњовековна тврђава.

Прича о Рамској тврђави је прича о местима, личностима и догађајима који вековима живе на обали Дунава код Рама, од праисторије до наших дана.

Тврђаву су подигли Турци крајем 15. века у време владавине султана Бајазита II. Зашто је тврђава подигнута на овом месту, како је грађена, колика је била њена одбрамбена моћ, откуда маузолеј једног Римљанина у самој тврђави, како је опстала кроз векове, како је изгледао живот у тврђави и како је обнављана само су нека питања на које ће одговоре у емисији дати стручњаци. Поред њихових прича забележили смо и занимљиве приче о караван сарају, Келтима и римској Ледерати, али и о колекционарима антиквитета, винарима и рибарима из Рама.

Ауторка и уредница серије Светлана Илић, сценаристи Вуле Журић и Светлана Илић, редитељ Милан Јовановић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво