Српске светиње на КиМ-Зочиште

Серијал "Српске светиње на Косову и Метохији", који приказује целокупно српско духовно и уметничко православно наслеђе ‒ манастире попут Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије, цркве и манастире у Зочишту, Штрпцу, Урошевцу и другим местима, видеће ускоро цео свет.

Капитални пројекат Филмских новости, сниман три године, окупио је 70 историчара, историчара уметности, археолога, антрополога, теолога и етнолога. Биће преведен на руски, енглески, француски, кинески, немачки, шпански и албански.

Ова епизода посвећена је манастиру Светих врача Козме и Дамјана, који се налази у месту Зочиште, у близини Ораховца и Велике Хоче. Манастир је саграђен у 14. веку, у време владавине Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат.
У последњим истраживањима, на месту данашњег храма су пронађени ранохришћански надгробни споменици из 4. века, као и керамика из 3. и 4. века. Први писани помен манастира је у Даровној повељи Стефана Дечанског из 1327. године. Најстарије очуване фреске у цркви, која потичу из периода оснивања, су из 14. века. У манастиру се налазе мошти светитеља Козме и Дамјана. 

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно