Српске светиње на КиМ-Зочиште

Серијал "Српске светиње на Косову и Метохији", који приказује целокупно српско духовно и уметничко православно наслеђе ‒ манастире попут Високих Дечана, Грачанице, Пећке патријаршије, цркве и манастире у Зочишту, Штрпцу, Урошевцу и другим местима, видеће ускоро цео свет.

Капитални пројекат Филмских новости, сниман три године, окупио је 70 историчара, историчара уметности, археолога, антрополога, теолога и етнолога. Биће преведен на руски, енглески, француски, кинески, немачки, шпански и албански.

Ова епизода посвећена је манастиру Светих врача Козме и Дамјана, који се налази у месту Зочиште, у близини Ораховца и Велике Хоче. Манастир је саграђен у 14. веку, у време владавине Немањића, на остацима старе византијске светиње, али је његов ктитор непознат.
У последњим истраживањима, на месту данашњег храма су пронађени ранохришћански надгробни споменици из 4. века, као и керамика из 3. и 4. века. Први писани помен манастира је у Даровној повељи Стефана Дечанског из 1327. године. Најстарије очуване фреске у цркви, која потичу из периода оснивања, су из 14. века. У манастиру се налазе мошти светитеља Козме и Дамјана. 

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут