Читај ми!

Професионалци: Генерал Златко Рендулић

Генерал-пуковник, проф. др Златко Рендулић је легенда југословенског ваздухопловства. У каријери је летео на 47 типова авиона.

Рођен је 1920. године. Са 14 година био је моделар. После велике матуре завршио је једриличарски курс у Вршцу а, 1940. године пилотску школу Краљевског ваздухопловства. Био је припадник и партизанске авијације, а 1944. године примљен је у РАФ - Британско краљевско ваздухопловство у бази у Либији, а затим је отишао у Совјетски савез где је завршио обуку на авиону ИЛ-2. Од 1946. године био је пробни пилот.

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1948. године. Постдипломске студије завршио је САД и докторирао на Београдском универзитету 1964. године. Био је предавач на високим војним школама у земљи и иностранству. Радио је и као аеродинамичар на пројекту млазног авиона Галеб.

У армији је био на високим дужностима начелника Ваздухопловно-техничког центра у Жаркову и помоћника начелника Генералштаба ЈНА за научно-истраживачки рад.

Редовни је члан Међународне астронаутичке академије у Паризу. Написао је много стручних радова из области аеродинамике и механике лета. Аутор је и више књига из историје авијације. И у 100. години живота активно се бави научним радом.

Аутор емисије Драган Станојевић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се