Дворци Војводине- Гецини Дунђерски 2.део

Казивање о најбогатијој српској породици XIX века у Војводини. У другој половини 19. века, породица Дунђерски је поседовала 40.000 хектара ораница у Бачкој и Банату, две фабрике пива, фабрику тепиха, девет транспортних бродова и чак пет двораца. Лазар Дунђерски је купио дворце Бeзереди у Челареву, Стратимировићи у Кулпину, Соколац у Новом Бечеју, Камендин, а дворац Дамаскин у Хајдучици је изградио за своју најстарију кћи Олгу.

Свака од тих здања, који су и данас репрезентативни примерци те врсте градитељства, носе белеге о себи и својим власницима. Прича о дворцима породице Дунђерски је у ствари прича о фасцинантном успеху и моћи најчувеније српске породице у Војводини.

У епизоди говоре потомци Дунђерских, Иван Дунђерски, Душко Дунђерски, Никола Танурџић, Ђорђе Вуковић, као и историчар др Весна Димитријевић, публициста Љубиша Николин и историчар уметности Миле Игњатовић...

Сниматељи Душан Живковић, Дарко Бурсаћ, монтажер Ксенија Савићевић, аутор и уредник Божидар Ђуран. Производња је поверена Документарној редакцији РТС.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се