Мерила времена- Заборављени адмирал

После сто година од Првог светског рата, екипа РТС-а је пронашла и у сарадњи са Амбасадом Велике Британије и Министарством одбране објавила дневник британског адмирала Ернеста Трубриџа који је у кључним тренутцима од 1915. до 1918. године био са српском војском.

На основу дневника направаљен је и документарни филм са истоименим називом "Заброваљени адмирал". Ауторки филма Слађани Зарић ће за реализацију пројекта "„Заброваљени адмирал" као и за снимање документарном филму "Срби на Крфу" бити уручена Медаља британске империје, ретко одликовање које је у Србији до сада добило само неколико личности. 

Документарни филм "Заборављени адмирал" је биографска прича о британском адмиралу Ернесту Трубриџу који је стигао у Београд 1915. године. Као командант Британске мисије на Дунаву борио се раме уз раме са српским војницима. Одликован је највишим српским војним и цивилним одликовањима.

Филм је заснован на дневницима адмирала Трубриџа које је ауторка филма Слађана Зарић пронашла у британском музеју током истраживања за документарни филм "Срби на Крфу".

Адмирал Трубриџ повлачио се са српском војском преко Албаније. Био је командант евакуације наше војске са албанске обале, а на Солунском фронту је био саветник регента Александра и заједно са српским војницима ушао је у ослобођени Београд. У дневнику су, осим забелешки, и фотографије српске војске које је адмирал сам снимио.

Адмирал Трубриџ је мало познато име и у британској и у српској јавности.

Документарни филм "Заборављени адмирал" премијерно је приказан 2017. године.

Ауторки документарних филмова "Заборављени адмирал" и "Срби на Крфу" - Слађани Зарић додељена Медаља британске империје. 

Филм је снимљен у копродукцији Радио-телевизије Србије, Амбасаде Велике Британије у Београду и Министарства одбране Републике Србије.

А, ко је био адмирал Трубриџ?

Радио-телевизија Србије објавила је и књигу „Заборављени адмирал сер Ернест Трубриџ" у којој су двојезично приређени делови дневника насталих од 1915-1919. године. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво