Глумице-Љубица Раваси

„Добар дан. Ја се зовем Љубица Раваси. Кад сам рођена и где, мислим да то није важно. Мислим да оно што мене карактерише је то да сам глумица у Српском народном позоришту већ много година”.

Овом реченицом Љубица Раваси се представила екипи Телевизије Београд која ју је посетила у њеном дому у Новом Саду 1973. године.

У форми монолога Љубица Раваси је говорила како је заволела позориште и глуму. „Мислим да је прва представа коју сам гледала била „Ђидо" од Јанка Веселиновића. Од тада, кад год је СНП гостовало у Зрењанину, где сам тада живела, ишла сам у позориште. И чини ми се када сам била у стању да размишљам о својој будућој професији да сам увек некако у свести јасно знала да хоћу да будем глумица. Необично ми се допао тај феномен где људи мисле туђим мислима, где остварују туђе идеје, где живе туђим животима, по неки пут и својим", казала је Љубица Раваси која је на „даске које живот значе" ступила без икаквог знања о глумачком позиву. Ипак таленат и вредан рад довели су је до значајних позоришних и филмских улога.

Љубица Раваси (1916-1995) била је прва југословенска и српска глумица која је добила Стеријину награду за глумачко остварење. То признање додељено јој је за улогу Зеленићке у представи „Родољупци" СНП-а.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара