Ликови револуције-Иво Лола Рибар

Иво Лола Рибар (1916-1943), правник и револуционар, један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Југославији, организатор омладинског антифашистичког покрета у току НОБ-а, секретар ЦК СКОЈ-а и народни херој Југославије. Син је хрватског и југословенског политичара Ивана Рибара.

Иво Лола Рибар одрастао је у Ђакову, Карловцу и Београду. Школовао се у Паризу и Женеви, а дипломирао је на Правном факултету у Београду, 1939. године. У време када је похађао гимназију заинтересовао се за друштвена и политичка збивања. Током студија дружио се са студентима-комунистима, па је 1936. године постао члан Комунистичке партије. По директиви ЦК КПЈ, 1937. године је прешао у Загреб, где је постао руководилац Централне извршне комисијe при ЦК КПЈ, која је касније прерасла у Централни комитет СКОЈ-а. После окупације Југославије, 1941. године активно је радио на организовању и припреми оружаног устанка. Био је један од организатора Првог конгреса антифашистичке омладине, одржаног децембар 1942. године у Бихаћу. Погинуо је 27. новембра 1943. године приликом непријатељског ваздушног напада на авион којим је требало да се са Гламочког поља пребаци у Италију.

За народног хероја проглашен је 18. новембра 1944. године, а његови посмртни остаци су 1948. пренети у Београд и сахрањени у Гробницу народних хероја на Калемегдану. У току рата је погинуо и његов млађи брат Јурица Рибар.

Уредник Милутин Станишић, произведено 1974. године

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се