Досије нашег времена - Три послератне деценије 1965.

Емисија документарног серијала "Досије нашег времена", снимљена 1979, гледаоцима је представила ексклузивне снимке београдске али и француске телевизије о догађајима у свету који су обележили 1965. годину.

Међу тим догађајима су 12-томинутна шетња руског астронаута Леонова свемиром, рат у Вијттнаму, расни немири у Америци, демонстрације у Москви и Пекингу. Пре 55 година у Израел је стигао немачки амбасадор, у Паризу је нестао Мехди Бен Барка, истакнути опозициони лидер и противних режима мароконског краља Хасана II. Град светлости је те године добио метро и одржана је војна парада. Са друге стране Ламанша, Британци су се опраштали од сер Винстона Черчила (1874-1965) једног од најистакнутијих политичких фигура на тлу Европе од почетка Првог светског рата до друге половине 20. века. Тадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито посетио је неколико земаља-Алжир, Норвешку, СССР.... У Београду је отворен Музеј савремене уметности, а у Лондону је краљица Елизабета II одликовала чланове тада најпознатије рок и поп групе-Битлси.

Бројни снимци сачувани од заборава, у овој емисији Програмског архива РТС-а, својеврстан су историјски документ, вредан пажње.

Уредник Благоје Лазић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се