Квадратура круга: Крф – Стопама наших предака, други део

На Крфу, српском острву бола и наде, на коме су исписане неке од најтужнијих, али и највеличанственијих страница наше историје, дуги низ година заредом реализује се пројекат под називом „Стопама наших предака”.

Пројекат у коме је до сада учествовало много деце, окупља најбоље ученике из Србије, Црне Горе и Републике Српске. Циљ пројекта је свакако упознавање са историјом српског народа на историјском месту, месту догађаја.

Поглед на тврђаву и град Крф са Вида
Поглед на тврђаву и град Крф са Вида

Овонедељна Квадратура круга је прича о траговима које је спрска војска оставила током боравка на Крфу, о људима, пријатељству, љубавима и траговима које данашњи посетиоци, посвећујући их страдалој српској војсци, остављају за собом.

Крајпуташ и плоча
Крајпуташ и плоча

У емисији откривамо мање познате детаље о љубавима које су се родилие на Крфу између Крфљанки и Срба током 1916. године. Из једне такве љубави српског војника и Гркиње Хондројанис Харули настала је и песма која у преводу гласи Не љути се на ме, око моје, која је у извођењу Георга Далараса постала европски хит и једна од најлепших балада на Балкану.

У емисији посвећеној Крфу откривамо колико су Грци са овог острва били везани за Србе и шта су све у најтежим тренуцима урадили за српски народ.

Уредник: Бранко Станковић

Учесници пројекта крај крајпуташа
Учесници пројекта крај крајпуташа

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије