Родославци: Видици из Љубиња

Има места у којима живе људи који не избегавају тешка питања.

 

Љубиње на длану
Љубиње на длану

Такво је Љубиње. Чује све гласове, види све пролазнике и има тај манир – посматрања са предумишљајем. Aко сте довољно искрени, ако сте добронамерни, онда ћете у Љубињу сазнати све што је важно и добро знати.

Читање прошлости
Читање прошлости

Родославци у Љубињу имају слатки пелин, бели лук – црне боје, другују са травама, дошаптавају са јуначким прецима, када се преброје, опет не тугују превише, јер знају за подвале модерног живота које људе вуку даље из свог, из родног места.

Спомен и сећање
Спомен и сећање

А Љубиње, само на први поглед има вишак историје и мањак будућности. Уверили су нас у то више пута: видели смо чудесни „зелени дуб” – храст, који се понаша као да је зимзелен, а не листопадан, па зелено лишће има и током зиме.

Споменици за век и векове
Споменици за век и векове

Некропола стећака у селу Влаховићи, сматра се једном од најлепших и најинтересантнијих, од свих, насталих у приоду од 14. до 16. века. Ту је прва црква посвећена Св. кнезу Лазару, из 15. века, а свуда унаоколо, чатрње – камени резервоари за воду, некада услов опстанка за све живо у овом херцеговачком кршу, под жарким сунцем… Сада, ту су и вредни и мудри људи – решени да опстану, да производе најбоље од онога што им је природа дала и да се не жале – никоме.

Стећци у селу Влаховићи
Стећци у селу Влаховићи

И то је тек почетак, емисије о Љубињу, у Родославцима

Видици из Љубиња
Видици из Љубиња

Уредник серијала: Јелена Божовић

Сниматељ: Душко Перић

Монтажа: Горан Дамљановић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије