Србија на вези

Међународни пољопривредни сајам у Новом саду ушао је у десету деценију постојања...

О популарности и значају ове наше најстарије сајамске манифестације говори и податак да се број излагача из године у годину повећава. Ове године од 18. до 23. маја представиће се 1200 излагача из Европе, али и Кине и Индонезије. Осим традиционалних манифестација и скупова, биће представљени и бројни новитети као што је нпр. трактор који користи хидроген као гориво. О свему што посетиоце очекује током ове шестодневне манифестације разговарамо са Драганом Богдановић са Новосадског сајма.

Пре више од пола века почела је серијска производња Заставе 101. То је ауто који је обележио једно време, а сада је тај олдтајмер доспео и на цртани филм. Један креативни Зрењанинац наменио је главне улоге у свом цртаном филму управо "Стојадину" и другим аутомобилима насталим у Застави из Крагујевца. Више у причи колеге Милета Новаковића.

Да традиционални музички инструмент, гусле, не оду у заборав и привуку нове генерације музичара, брину у београдској МШ „Мокрањац". Како овај инструмент чува хомеровску традицију и музички повезује народе на Балкану, разговарамо са нашим гостима Михаилом Вучковићем, етномузикологом и Тамаром Ристић, ученицом МШ "Мокрањац".

Колега Владан Ракић, води нас на изложбу слика Уроша Предића. Наш истакнути сликар реализма, највише је остао упамћен по својим раним радовима на којима је представљао свакидашњи живот својих комшија из родног Орловата, села у Банату. Велики допринос дао је и у црквеном сликарству и портретима. Међу чувеним Предићевим сликама изложеним у Галерији САНУ, налазе се и три које публика до сад није имала прилике да види. Изложба "Достојанство свакидашњице" отворена је до 26.маја.


Уредници: Драгана Живојновић и Душан Жарковић

реализација: Ернестина Глигоријевић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара