Медијска мрежа српске дијаспоре: Повратна карта

Празнично, Васкршње издање Повратне карте резултат је десетогодишњег истраживања аутора Владана Јочића и Маје Мартиновић у најзначајнијим местима Хришћанства. Кроз најаве пред Нотр Дамом, за чију се обнову Србија међу првима одазвала, водимо вас на пут од Јерусалима, преко Торина, француске Провансе и италијанске Калабрије - све до Светог острва Атос и нашег Хиландара.

 

Причу почињемо водећи вас кроз света места Јерусалима: почев од Сионске горе и куће Светог Јована Богослова, на којој је пред погубљење Исус одржао Тајну вечеру и успоставио Свету тајну причешћа, а након распећа се појавио и обећао долазак Светог духа. Настављамо Долоросом, улицом бола, и задржавамо се пред Библијским местима Христовог страдања. Пут води ка Голготи и Храму Христовог васкресења – централном месту Хришћанства где је Исус разапет, миропомазан, сахрањен и васкрсао.

У наставку одлазимо у Италију, Торино - где се налази Музеј Светог покрова, комада ланене тканине на којој је несумњиво препознат траг мушкарца који је у Библијско време живот изгубио насилном смрћу. Видећете фотоапарат којим је Секондо Пио 1898. направио прву фотографију Покрова: шок је настао пошто је развијен негатив, на коме се јасно оцртало Христово лице.

Скорашње откриће научника да би власи косе, откривене с почетка Нове ере, могле припадати Марији Магдалени - одвело нас је у француску провансу и Сен Максиман, један од највећих европских центара ходочашћа.

Велике приче о Хришћанству су и приче обичних људи. Мати Стефанија је у варош Семинару на југу Италије послата да обнови хиљаду година стар православни манастир. На њеном путу појавила се Сузана, којој је запао највећи бол, губитак сина. Сузана, узорна католкиња, свој мир је нашла у овом манастиру, православној монахињи и молитвама које за ову разлику не знају.

Откривамо вам ретко виђано благо хиландарских ризница и, између осталог, питамо: колико је за највећу српску светињу ван Србије одговорна и српска дијаспора?

Емисију завршавамо тамо где је и почела, у Јерусалиму за време Васкршње процесије...

За „Повратну карту“ говоре Њ.С. Патријарх јерусалимски Теофил III, игуман Хиландара архимандрит Методије, директор Музеја Светог покрова Др Нело Балусино, директор Историјског сектора Музеја Светог покрова Проф. Ђан - Марија Цаконе, Мати Стефанија, мештани француске Провансе и калабријске вароши Семинара…

ТВ серијал „Повратна карта“ настао је према идеји Маје Мартиновић и Владана Јочића.

Аутор емисије Владан Јочић

Уредник Медијске мреже српске дијаспоре мр Мирјана Раичевић Тасић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво