Србија на вези - портрети: in memoriam Слађана Милошевић

Једна је од највећих звезда бивше Југославије. Изгледом, стилом и талентом била је далеко испред свог времена. У којој мери испред, можда се најбоље види из данашње перспективе, неколико деценија после. Енергија и таленат одвели су је широм Европе и света.

Као изузетно даровито дете, Слађану са пет година примају у Музичку школу! У тринаестој постаје вокал и бас гитариста у рок бенду, а са петнаест снима прву плочу. Каже да је желела да буде физичар или научник у НАСИ, међутим сингл Ау, ау/Упали светло из 1977. који постаје најслушанији на свим радио и телевизијским станицама, усмерава њен живот и каријеру.

Неколико пута представљала је Југославију на Песми Евровизије. За разлику од насловних страна са којих је Тито честитао Дан младости, тог дана 1978. часопис Дуга, уместо Титове, објављује слику Слађане Милошевић.

Њена популарност и оригиналност прелазe границе Југославије па исте године снима Новогодишњи шоу за Мађарску националну телевизију. Запажене наступе имала је у Русији где за рођендан тадашњег председника Брежњева наступа на телевизији... У Кини побеђује на тамошњем фестивалу са нумером коју је отпевала на кинеском језику! Снима шоу за италијански РАИ 2... У Лондону је провела четири године и за Енглезе каже да су револуционари, посебно у поп култури. 

Слађана је у Лос Анђелесу била први оснивач Коалиције за мир и правду у Југославији. Поред музичке каријере, у Америци је стекла образовање из психологије и специјализирала у области инвестиција...

Била је председник асоцијације Арс ет Норма у оквиру које је започела пројекат повезивања матице и дијаспоре...

Аутор је документарног филма посвећеног Николи Тесли. Од неколико књига које је потписала, издвајамо енциклопедију "Цивилизација и жена  - мушка жена" написану на 1800 страна. Слађана нам је причала о истраживању које је трајало више од деценије...

Емисија је снимљена 2016.

Аутор емисије Тамара Дрезгић

Тамара Дрезгић
Тамара Дрезгић
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво