Читај ми!

Културни центар: Бескрајни плави кругови Милоша Црњанског

Поводом сто двадесет година од рођења Милоша Црњанског у Културном центру истражујемо његов лик и дело у различитим медијима.

Романи, приповетке, есеји, драме и лирика Милоша Црњанског у историји књижевности су оставили дубоке трагове због наглашених филозофских и лирских значења, поезије речи и специфичног ритма њихове игре. На себи својствен начин, она изражавају трагична осећања бесмисла, али и истовремену утеху у сигурности космичког поретка. Живот Милоша Црњанског је био драматичан попут његових дела, због чега је он често био и лик у низу позоришних, филмских, књижевних остварења, аутора Милоша Латиновића, Јелице Зупанц, Слободана Владушића, Данила Бећковића, и других. Црњански као лик између осталог показује да је препуштање животу почетак настајања сваке истинске уметности, јер, као што је писао, човек који стварно живи, упија светлост.

О лику и делу Милоша Црњанског у емисији разговарамо са професором Милом Ломпаром, редитељем Марком Новаковићем и писцем Милошем Латиновићем.

Поводом српске премијере филма "Lost Country“, гост Културног центра је редитељ Владимир Перишић.

Ана Тасић
Ана Тасић

У емисији ће бити речи и о новом филму Кена Лоуча "Стари храст“, премијери новог читања "Пигмалиона“ на вечерњој сцени позоришта "Бошко Буха“, затим о новим издањима речника популарне културе Владимира Ђурића Ђуре, изложби "Паја Јовановић и Густав Климт. Једна епоха, два уметника, три музеја" у Галерији Матице српске у Новом Саду, о врло луцидним и провокативним стриповима "Леон од Гудре“ и "Тотал“, као и о музици београдског алтернативног бенда Света Псета који се у последњим годинама издвојио аутентичношћу приступа.

У рубрици Јубилеј ћемо се подсетити животних и уметничких домета глумца Драгана Николића, поводом осамдесет година од његовог рођења.

Уредник емисије Ана Тасић

Аутори рубрика Данијела Пурешевић, Ана Тасић, Јована Јанковић, Зорица Којић, Ана Марија Грбић, Николина Дабетић, Иван Велисављевић, Стефан Аћимовић

Редитељ Рашко Милатовић

Монтажер Никола Манић

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво