Србија на вези

Реконструкцијом историјске приче преко двојезичне публикације и двојезичне документарне изложбе, одаје се заслужено поштовање и признање војницима умрлим у Холандији и њиховим породицама тј. потомцима.

Изложба „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“, аутора Ане Јелић и Ненада Карамијалковића и књига аутора Фабија Вендрига Тање Вендриг и Џона Стинена, настали су као резултат истраживачког рада у оквиру пројекта „Српски војници умрлу у Холандији 1917-1919“. Књига и изложба представљају допринос у осветљавању сећања на војнике који су умрли у Холандији крајем Првог светског рата.

Такође, сваке прве суботе у октобру, на холандском гробљу у Гарденеру, одржава се помен српским војницима, а тако ће бити и овог 09. октобра. Много детаљније о овој теми, у емисији ће говорити наша гошћа, историчар уметности Ана јелић из Музеја рудничко таковског краја из Горњег Милановца. Она је и коаутор изложбе и доопуњеног издања књиге „Српски војници умрли у Холандији 1917-1919“.

Један од најцењених српских православних свештеника у Америци враћа се ових дана у Србију. Отац Милош Весин је и професор на Богословском Факултету у Либертивилу, а држао је ових година предавања од Ванкувера до Цириха.
Поводом његовог одласка у пензију одржана је свечана литургија и банкет на који је дошао велики број људи. Из Чикага извештава Александар Жигић.

У галерији "Прогрес" отворена је самостална изложба мозаика ауторке Оливере Станишић под називом "Објава коцке". Истом поставком, уметница ће, као једини излагач из наше земље, учествовати на 6. Међународном бијеналу мозаика у Равени. Више из прилога колеге Владана Ракић.

Извештај са концерта Барселона Џипси Балкан оркестра у Торонту припремила је колегиница Биљана Туцаков.


Уредници емисије

Тања Адамовић и Горан Маслар

Реализација

Ернестина Глигоријевић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу