Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Прави посматрач - Владан Челебоновић

Др Владан Челебоновић је физичар, научни сарадник Института за физику Универзитета у Београду. Аутор је великог броја научних радова објављених код нас и свету.

Мира Адања-Полак и Владан Челебоновић
Мира Адања-Полак и Владан Челебоновић

Када сам га упознала, радије је говорио о свом оцу Алекси Челебоновићу, историчару уметности, критичару, професору на Академији и стрицу Марку Челебоновићу, чувеном сликару који је обележио двадесети век у српском сликарству.

Кућа на углу Вука Караџића и Чубрине у Београду била је породична кућа адвоката Јакова Челебоновића, који је делове куће издавао, а на спратовима били су станови за породицу, како би сви били на окупу.

Владан Челебоновић у свом дому
Владан Челебоновић у свом дому

Седим у салону велелепног здања, где је у једном делу смештен Музеј примењених уметности. Из овог стана само једна невидљива врата воде у музеј.

Некада су се на првом другом и трећем спрату налазили луксузни петособни и шестособни станови. На првом спрату становали су Челебоновићи. Делове у приземљу издавали су под закуп. У самом дворишту налази се мања кућа, која је била исто за издавање.

Мира Адања-Полак у дому породице Челебоновић
Мира Адања-Полак у дому породице Челебоновић

Владан Челебоновић ми по први пут показује слике свог стрица Марка Челебоновића. Прича о свом животу и породици у амбијенту тако ретком за видети данас, где је све сачувано и сведочи о једном времену које треба препознати и поштовати.

Прича ми о себи, својој породици, својој ћерки коју је изгубио и својој вољеној жени Јелени.

Владан са оцем Алексом Челебоновићем
Владан са оцем Алексом Челебоновићем

Све слике стрица брижљиво чува, показује ми их помало код сваког доласка. Уз сваку од њих успомене казују о једном времену.

Никада до сада није говорио… Долазили су многи, он их је пуштао у свој дом и као неми посматрач туђих живота - свој је љубоморно чувао.

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу