Читај ми!

Свадба из мог краја

Овога пута екипа емисије посетиће Пиротски округ и дочарати нам атмосферу венчања Александре Миладиновић из села Kатун и Љубише Станишића, из села Војнеговац.

Обоје младенаца већ имају по један брак иза себе. Упознали су се на аутобуској станици у Алексинцу пре осам година, када је младожења кренуо ка Аустрији, где је планирао да започне живот.

"Свадба из мог краја"

Она се управо вратила из исте земље и пошто су се, како кажу "управо тада и тамо - заљубили на први поглед", разменили су бројеве телефона. Наставили су комуникацију и временом су почели заједно да живе у Аустрији. Сада већ имају девојчицу од седам година и очекују још једну принову, што је и био повод за одлуку да уприличе венчање и свадбену прославу у родном крају.

"Свадба из мог краја"

Након "откупа младе", уследиће и бројни свадбени обичаји који укљујучују и девера (младожењин брат), који у овом крају има значајну улогу током церемоније венчања. Он ставља новац у патику, затим изводи младу пред госте у дневну собу, где се врши свечано "прстеновање младе".

"Свадба из мог краја"

Потом се изнад младине и младожењине главе отвара "бошча" - бело платно, са посебно припремљеном "деверском погачом"...

"Свадба из мог краја"

Након венчања, младу очекује и спровођење низа свадбених обичаја који се одвијају у младожењиној кући. Дочекује је свекрва, са најстаријом заовом. Потом следи следи бацање сита "на све четири стране"...

"Свадба из мог краја"

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу