Читај ми!

Друг Марко

Све што сте хтели да питате о Александру Ранковићу, а нисте имали кога, рећи ће вам РТС. 40 година после смрти, Александар Ранковић поново међу Србима. Зашто је Едвард Кардељ истиснуо Александра Ранковића из срца Јосипа Броза. Како је Александар Ранковић од симбола југословенства, пошто га је Јосип Броз Тито сменио, постао икона српства.

У првој епизоди серије "Друг Марко” гледаоци ће сазнати најважније податке о породици и пореклу Александра Ранковића, његовом доласку у Београд на изучавање абаџијског заната и тешким условима живота са којима се сусрео као дванаестогодишњи дечак.

"Друг Марко"

Кроз реконструкције, коментаре саговорника и наратора, биће приказано његово укључивање у синдикални и раднички покрет, а касније и чланство у КПЈ и учешће у протестима и демонстрацијама.

Биће занимљиво да гледаоци виде ко је полицији одао Ранковића, како је та особа касније постала високи функционер комунистичке Југославије и да ли се Ранковић светио због тога. Како је Ранковић ухапшен 20. јануара 1929. године, како је мучен у затвору и како је вођен судски поступак након кога је осуђен на шест година робије.

Такође, интересантно је и то ко је Титу предложио Ранковића за поузданог и способног сарадника и како је уместо надимка Лека добио илегално име Марко. Гледаоци ће сазнати због чега је Ранковић почетком 1941. упућен на рад у Загреб и како су у том граду изгледали први дани рата. Због чега је Тито одлучио да Ранковића одмах на почетку рата хитно врати у Београд.

"Друг Марко"

У овој епизоди биће говора и о Ранковићевој првој супрузи Анђи Јованов, када су се упознали и како су се венчали, а непосредни учесници догађаја износиће своја сведочења о сусретима са Анђом и Александром Ранковићем непосредно пред Други свестски рат.

У првој епизоди играју: Небојша Дугалић, Павле Чемерикић, Милена Предић, Душан Павић, Теодор Винчић, Вахид Џанковић, Александар Димитријевић, Марко Ивановић, Предраг Милетић и Ленка Петровић.

"Друг Марко"

Продуценткиња серије је Данка Милошевић и продукција ГФЦ. Редитељ је Недељко Ковачић, а аутор сценарија Светко Ковач. Сарадници на сценарију су Недељко Ковачић и Кристина Ђуковић. Наратор је глумац Тихомир Станић.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво