Читај ми!

Србија на вези

У емисији, између осталог...

У емисији између осталог...

Удружења ликовних уметника Урош Предић Швајцарска, најављује изложбу велику  која ће се одржати од 13. до 17. маја 2023 године у граду Цугу.
Овогодишња поставка радова разликоваће се од досадашњих по томе што ће поред радова сталних чланова удружења, посетиоци имати прилику и да уживају у гостујућем пројекту "Писма медиали" Музеја Штафелаја из Београда, у коме учествује 65 уметника из Србије и дијаспоре.

Прва изложба одржана је у галерији "Круг" у децембру 2022. године у Будимпешти, а радови су наставли пут ка Швајцарској, где ће бити изложложени у оквиру поменуте изложбе у Цугу. Након тога, дела се враћају у Србију, где ће бити представљена у Београду, у Кући Ђуре Јакшића.  Овим поводом гости у студију биће Јасна Опавски, академски сликар и др Оливер томић, историчар уметности.

У Шамцу је отворена спомен-кућа Милице Бабић Андрић, првог српског школованог костимографа и супруге нобеловца Иве Андрића.
 Осим што је била први костимограф, она је направила и дала право место костимографу у стварању позоришне представе. Пионирка савремене костимографије Милица Бабић, од 1930. до 1964. године, дизајнирала је сценске костиме за око 300 позоришних, оперских и балетских представа у Народном позоришту у Београду и југословенским позориштима. Такође, већ другу годину за редом одржава се фестивал "Милица" у част Милице Бабић Андрић. Више детаља сазнаћемо од гошће емисије Гордане Bекчић, директорке Канцеларије за културну дипломатију.

Срби из Чикага и Индијане су се окупили да прикупе средства за изградњу две куће у Медвеђи, које ће ускоро бити предате двема породицама. Прикупљала су се средства и за друге акције хуманитарне организације Наши Срби. Из Индијане извештава Александар Жигић.

Проф.др Милош Поповић, директор Института КАЈТ у Торонту свакодневно, несебично помаже бројним пацијентима оболелим од губитка функције екстремитета тела. Уз помоћ неуропротезе доктор Поповић и његов тим у могућности су да пацијентима оспособе основне функције руку скоро до исцељења. Ове године доктор Милош Поповић је од српске заједнице у Канади проглашен за личност године, а добитник је и награде за проналазача године Универзитетске здравствене мреже у Канади. Из Торонта извештава колегиница Биљана Туцаков.

Уредници емисије Тања Адамовић и Горан Маслар

Реализација Ернестина Глигоријевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво