Квадратура круга: Песма нас је одржала

Многе песме које говоре о историји, слободарском духу, несаломивој вери и неугаслој нади српског народа у Црној Гори, последњих деценија су заборављене, потиснуте или су једноставно, временом, утихнуле.

 

Планина Комови
Планина Комови

Неколико етно-рупа и фолклорних ансамбала отргло је од заборава и спасло од нестајања на десетине тих песама које су гласна тапија Црних брда и вековне традиције у Црној Гори.

Велики српски пјесник Момчило Анастасијевић је имао теорију, по којој је мелодија умјетнички израз духа. По тој његовој теорији и када неко не зна којег је порекла, лутајући по свијет, кад чује мелодију на коју ће му срце заиграти, те је земље син. Тако се и ми трудимо да очувамо те мелодије које су нам дате да пренесемо будућим генерацијама – каже Жељко Вукчевић, један од оснивача изворне групе Пече”.

Изворна група „Пече”
Изворна група „Пече”

Група Пече”, Пјевачко друштво Грбаљ”, Фолклорни ансамбл Црна Гора” и Хор Светосавник”, оставили су будућим генерацијама низ таквих песама које сведоче о идентитету једног народа. Трајан аудио и видео-запис свих тих мелодија и песама начинила је Чеговић телевизија.

Гуслар Максим Војводић
Гуслар Максим Војводић

Уредник: Бранко Станковић

Сниматељ: Дарко Бурсаћ

Монтажа: Марија Баронијан Шашић

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено