Професионалци: Доц. др Марија Здравковић

Рођена је у Београду где је завршила основну и средњу школу као ђак генерације. Била је и студент генерације Медицинског факултета у Београду. Докторилала је спортску кардиологију, а постдокторске студије из области срчане инсуфицијенције завршила је у Цириху.

Доцент је на Медицинском факултету у Београду и професор на Вишој медицинској школи. Носилац је почасног звања Европског удружења кардиолога. Оснивач је и први председник Српског удружења за магнетну резонанцу срца и крвних судова. Први је кардиолог у Србији који је увео кардиомагнетну резонанцу у регуларну клиничку праксу, након едукације у Берлину, Лајпцигу и Чикагу. Председник је удружења коронарних јединица Србије.

Доц. др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса
Доц. др Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса

Током пандемије коронавирусом руководила је ковид болницом Бежанијска коса где је прегледано и лечено више од 61 000 пацијената. За храброст и пожтрвованост, председник Србије одликовао ју је орденом  Карађорђеве звезде. По избору Светске здравствене организације организације уврштена је међу четири жене на руководећим позицијама које су имале највећи утицај у борби против пандемије изазване ковидом19 у СЗО региону Европе и западне Азије.

Лекари и медицинско особље КБЦ Бежанијска коса
Лекари и медицинско особље КБЦ Бежанијска коса

Носилац је признања Нај Београђанка и почасни грађанин Земуна. Удата је и мајка је троје деце. Течно говори енглески и немачки језик.

Аутор: Драган Станојевић

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено