Србија на вези

Словенија је једина земља у региону која Србима није дала статус националне мањине, али захваљујући Савезу Срба и другим организацијама у тој земљи, Срби уживају право да скрену пажњу на своје присуство. Бројне манифестације које организују, стварају простор за јачу везу између народа, чије су се судбине толико пута испреплеле током историје. Са истим циљем, у припреми су неки нови догађаји, о којима ћемо разговарати са нашим гостом у студију-Владимиром Кокановићем, председником Савеза Срба Словеније.

У организацији Градске библиотеке у Љубљани, 20. марта отворена је Недеља српске културе, која је трајала до 24. марта. О програму пет фестивалских дана који се одржавају у девет библиотека широм Љубљане, на којима је представљено срско културно и традиционално стваралаштво, извештава колега Милован Терзић. Иначе, ово је први пут да се кроз мрежу градских библиотека главног града Словеније представља српска културна баштина.

 

У Старом Броду код Вишеграда обележена је 81 година од стравичног усташког покоља 6000 недужне српске нејачи...жена, деце, старих. Помен је служио митрополит дабробосански Хризостом. Говорећи о њиховом мученичком страдању, поруку је упутио свима нама: Сећање! Догађај пратиле су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

 

У Београду је недавно промовисана књига „Геополитика и Срби“, професора Срђана Перишића, која, како је рекао колеги Владану Ракићу, између осталог „помаже да српски народ боље схвати геополитику у Европи и свету“, са посебним освртом на Републику Српску.

 

На крају емисије, подсетићемо се на недавно преминулог певача и композитора, пре свега нашег колеге, који је неколико година био музички уредник у Програму за дијаспору. Радослав Граић Граја, за многе од нас чика Граја, остаће у лепим музичким успоменама.

 

Уредници Тања Адамовић и Нада Вукелић

 

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.