Србија на вези

Словенија је једина земља у региону која Србима није дала статус националне мањине, али захваљујући Савезу Срба и другим организацијама у тој земљи, Срби уживају право да скрену пажњу на своје присуство. Бројне манифестације које организују, стварају простор за јачу везу између народа, чије су се судбине толико пута испреплеле током историје. Са истим циљем, у припреми су неки нови догађаји, о којима ћемо разговарати са нашим гостом у студију-Владимиром Кокановићем, председником Савеза Срба Словеније.

У организацији Градске библиотеке у Љубљани, 20. марта отворена је Недеља српске културе, која је трајала до 24. марта. О програму пет фестивалских дана који се одржавају у девет библиотека широм Љубљане, на којима је представљено срско културно и традиционално стваралаштво, извештава колега Милован Терзић. Иначе, ово је први пут да се кроз мрежу градских библиотека главног града Словеније представља српска културна баштина.

 

У Старом Броду код Вишеграда обележена је 81 година од стравичног усташког покоља 6000 недужне српске нејачи...жена, деце, старих. Помен је служио митрополит дабробосански Хризостом. Говорећи о њиховом мученичком страдању, поруку је упутио свима нама: Сећање! Догађај пратиле су колеге из Радио телевизије Републике Српске.

 

У Београду је недавно промовисана књига „Геополитика и Срби“, професора Срђана Перишића, која, како је рекао колеги Владану Ракићу, између осталог „помаже да српски народ боље схвати геополитику у Европи и свету“, са посебним освртом на Републику Српску.

 

На крају емисије, подсетићемо се на недавно преминулог певача и композитора, пре свега нашег колеге, који је неколико година био музички уредник у Програму за дијаспору. Радослав Граић Граја, за многе од нас чика Граја, остаће у лепим музичким успоменама.

 

Уредници Тања Адамовић и Нада Вукелић

 

Редитељ Ернестина Глигоријевић

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара