Србија на вези

У емисији између осталог...

Овај март протиче у знаку српског језика и књижевности, изабрана је  реч која је обележила 2022. годину, а синоћ су почели дани српске културе у Словениији.
То су само неке од тема о којима ћемо говорити у вечерашњој емисији.

Љубљана је град домаћин Дана српске културе, манифестације која је почела синоћ и трајаће до 24. марта. Тим поводом је са амбасадорком Републике Србије у Словенији - Зораном Влатковић, разговарао наш колега Милован Терзић.

Манифестација "Март - месец српског језика" донела нам је победника на конкурсу за реч која је обележила 2022. годину. Манифестација, коју је прошле године покренуло Друштво за српски језик и књижевност у сарадњи са Филолошким факултетом у Београду наишла је на велико интересовање јавности, а о програму, речима, стиховима, језику, рговориће гост у студију,  п Славко Петаковиће, професор на Филолошком факултету и заменик председника Друштва за српски језик и књижевност.

У Српској академији наука и уметности уручена је престижна награда за физику нашем познатом научнику, доктору Милораду Милошевићу, редовном професору Универзитета у Антверпену. На свечаној додели признања познатог и као "Српски Нобел за физику" био је и наш молега Владан Ракић.

У склопу француско - италијанског гробља крај Тулона у Француској, налази се једно мало војничко српско гробље, где су, пред крај Првог светског рата сахрањена 22  војника. О важности сећања на наше славне претке, са Тањом Милосављевић, доктором лингвистике и активним чланом српске заједнице у јужној Француској, разговарала наша Вања Васић.

Највећи град у Америци, Њујорк, има и све већу српску дијаспору. То је иначе град који никога не оставља равнодушним. Како изгледа ових дана, из Њујорка нам јавља Александар Жигић.

Уредници емисије Тања Адамовић и Нада Вукелић

Реализација Ернестина Глигоријевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво