Скупљачи перја

Скупљачи перја је југословенски филм режисера Александра Саше Петровића снимљен 1967. године. Радња филма се базира на животу Рома у једном селу на северу Војводине, али филм се бави далеко сложенијим темама попут љубави, међуетничких и социјалних односа. Главне улоге тумаче Беким Фехмију, Оливера Вучо и Велимир Бата Живојиновић. „Скупљачи перја“ се сматра за један од најзначајнијих филмова црног таласа и југословенске кинематографије уопште.

Радња филма се одвија у околини Сомбора, на сјеверу Војводине. Главни лик, Бели Бора Перјар је Ром који скупља и препродаје перје набављено широм Војводине.

Филм почиње сценом у којој Бора, којег вози такси, купи Тису (глуми је Гордана Јовановић), чији је очух Мирта Класер (Бата Живојиновић) главни Борин конкурент у перјарском послу. Мирта и Бора имају споразум о подјели рејона из којих набављају перје, али проблем настаје кад се испостави да се Мирта није придржавао договора.

Играју Беким Фехмију, Оливера Вучо, Велимир Бата Живојиновић, Гордана Јовановић, Мија Алексић, Рахела Ферари, Северин Бјелић, Стојан Дечермић; Мића Томић, Бранислав Цига Миленковић, Јанез Врховец...

 

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено