Студио знања: Поремећаји исхране

Ове недеље у Студију знања обрађујемо тему о којој се не говори много ни у медијима, ни у породици, ни у школи, а врло је важна, јер, како статистика показује највећа смртност у психијатријским болестима која се креће и до 13 одсто дешава се код анорексије, а нешто мање код булимије. Колико смо свесни присутности ових болести, како их препознајемо и лечимо, и коначно како се са поремећајима исхране као друштво носимо, разговарамо са нашим гостима.

У првом делу емисије прим.др Марија Ђуровић објасниће нам разлику између анорексије и булимије, као и шта је погрешно када особи која болује од анорексије кажемо "Као кост и кожа си". Нутриционисткиња Драгана Јевтић Стринавић нам открива колико су нови, модерни начини исхране опасни по све нас, а нарочито по особу која има поремећај исхране. О стању које се колоквијално назива орторексија, говориће нам психолошкиња Данијела Поседи, уз коју ћемо сазнати и како да направимо разлику између доследности у стилу живота са једне, и опсесије стилом живота са друге стране.

У новинарским прилозима видећемо како се смењују трендови на тему исхране и здравља и на који начин друштвене мреже томе доприносе, затим које последице могу проузроковати идеали лепоте који нам се свакодневно намећу, а биће речи и о нашој културолошкој исхрани.

У другом делу емисије разговарамо са Кристин Вукашиновић, мајком детета које болује од анорексије и булимије, и једном од оснивачица удружења Хестија које се бори против поремећаја исхране. Она ће нам испричати своје и лично и професионално искуство. Са нама је и др Марија Тришовић, која ће нас упознати са гинеколошким проблемима са којима се сусрећу девојчице и девојке које пате од ових болести.

Иако гојазност не спада у поремећај исхране, постаје све већи проблем. О томе како је изгубио чак 60 килограма и које све промене је морао да уведе у свој живот, говори нам писац и новинар Миодраг Стошић.

Овонедељни музички гости су Терце Дуо - Јелена Бјековић и Ведрана Николић Вујић.

Одговорни уредник редакције Општеобразовног програма: Зоран Живковић

Водитељка: Маја Бојић

Редитељ: Дарко Камарит

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено