Небеска удица

„Небеска удица“ је српски филм из 2000. у режији Љубише Самарџића. Главне улоге тумаче Небојша Глоговац, Ана Софреновић и Никола Којо. Филм је био југословенски кандидат за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

Радња се одвија током седам мајских дана 1999. године, за време бомбардовања Београда. Прича о неколицини младих људи из једног стамбеног блока који у новој, драматичној ситуацији, покушавају не само да преживе него и да разреше неке дилеме које су обележиле њихову егзистенцију.

Филм прича о неким људима у Србији који треба да се суоче са последицама рата. Већина њих још не треба да иде у војску, али морају да живе између рушевина и бомби које скоро свакодневно падају. Иако је мото преживљавање тих дана, они теже да живе што је могуће нормалније и пркосе ружној страни рата. Једног дана, Каји, бившем кошаркашком репрезентативцу СР Југославије падне на ум да поправи кошаркашку халу у којој су пре бомбардовања играли. Мада је идеја прихваћена као сулуда у таква времена, никоме од младића из краја није стало да цело лето проведу по склоништима. И сва омладина, па и старији свет, родитељи и други посматрачи ствари које се одигравају на улицама, као и супарничка улична банда бивају привучени идејом о поправци хале и терена за кошарку.

У филму се као специјални гости појављују: Александар Ђорђевић, Жељко Ребрача, Дејан Бодирога и Жељко Обрадовић.

Играју Небојша Глоговац, Ана Софреновић, Никола Којо, Иван Јевтовић, Драган Бјелогрлић, Милена Дравић, Катарина Жутич, Никола Ђуричко, Гордан Кичић, Ирфан Менсур...

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво