ТВ минијатуре: Симфонија облика

Два самоука српска вајара. Један је председник Јесењег париског салона и његов уметнички атеље у Паризу је под заштитом државе. Други је добитник Палме у Кану на манифестацији Artistes du Monde, као најталентованији вајар по мишљењу жирија на челу са Пикасовом унуком Марином.

Василије Васа Стојановић је скулптор и сликар, рођен у Вршцу. Више од три деценије живи у Немачкој.

Рашко Маринковић је у уџбеницима француске историје уметности 20. века познат као скулптор РАСКО. Рођен је у Чачку. Већ четири деценије живи и ради у Паризу где у центру града светлости има свој атеље који је под заштитом државе.

И Раско и Васа су самоуки уметници. Као такви, постали су елита европске и светске уметничке сцене.

Васа је у Кану 2015. на изложби Artistes du Monde, из руке Пикасове унуке, Марине Пикасо, која је покровитељка ове манифестације, добио награду за свеукупно стваралаштво. Један је од најпопуларнијих уметника на уметничким салонима на европском и америчком тлу.

Раско је председник Јесењег париског салона 2015. Са горчином говори о томе да међу 7 хиљада пријава за ову престижну уметничку манифестацију није било уметника из Србије. А каже да би поред њега, млади уметници из Србије, сигурно добили своје место на најстаријем уметничком салону у граду светлости.

Раскова друга љубав је рокенрол. Припада легендарној чачанској школи рок гитариста с краја педесетих и шездесетих година 20. века. Први је гитариста групе „Смак". И данас са уживањем свира.

Аутор и уредник Мирјана Николић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се