уторак, 04.11.2025, 22:33 -> 14:34
Јестива историја: Кухиње
Како је храна стварала и рушила цивилизације? Зашто се враћамо праисторијској исхрани? Због чега треба бити обазрив при конзумирању хране која није са нашег поднебља? Које све необичне специјалитете других народа можете јести у нашој земљи? На који начин спречити глад у свету?
У серији Јестива историја истражујемо које су то врсте хране највише допринеле обликовању данашњег света, како је храна утицала и још увек утиче на развој човечанства. На који начин је прешла пут од магијске супстанце до масовног конзумирања и какве су се све промене догодиле у том процесу.
Схватањем хране кроз време, историју посматрамо на један потпуно неуобичајен начин: као низ трансформација које је храна изазвала, омогућила или на које је утицала. Посећујући занимљива, историјски битна места и институције, истражујемо мултидисциплинарно, фокусирајући се искључиво на места где се укрштају историја хране и историја света. Најразорније и најефектније оружје у историји ратовања била је храна, која је много пута одредила исход бројних сукоба. Кроз историју људи провлачи се спознаја о повезаности хране, начина исхране и болести. У серији храну посматрамо на један потпуно нов начин. Истражујемо схватање хране кроз време, од постанка до данас. На научнопопуларан, донекле забаван али и едукативан начин желимо да променимо свест о исхрани и укажемо како се на мало другачији начин могу посматрати ствари које нас окружују. Рушимо табуе и откривамо мистерије. Зарањамо у историју хране и истражујемо укусне рецепте. Може ли кактус бити јестив, а праисторијски хлеб здрав и укусан? Ко је заиста измислио шпагете? За почетак, упознајемо се са настанком и развојем светски познатих кухиња, њиховим утицајем на промену у исхрани и необичностима у обедовању разних народа
Коментари