Књижевно блокче – Метонимија

У једној помало нетипичној породици, коју чине бака, унуци Нађа и Вук и Нађин стално присутни друг Милош, показаће се да књижевни појмови нису везани само за школу и часове.

На духовит, занимљив начин, кроз разне ситуације и односе чланова породице, биће објашњени термини попут епитета, фантастике, ироније, гротеске... Несвесна колико су ти појмови присутни у њеном свакодневном животу, породица има једну предност - најмлађег члана, Вука, који са лакоћом уочава да су свакодневна комуникација и разне ситуације "преплављени" метафорама, анегдотама, метонимијом, током свести и разним другим појмовима из књижевне терминологије.

Серија "Књижевно блокче" има десет епизода од по десет минута, а свака епизода бави се једним појмом. Намењена је пре свега старијим основцима и средњошколцима, али и најширем гледалишту.

Укућани су уплашени да ће остати без крова над главом. Бака је посебно потресена, јер су она и деда подигли кућу са својих десет прстију, а кућа сада "иде на добош." За то време, Вук се припрема за живот ван цивилизације уз Тороову књигу о грађанској непослушности. Ипак, револтирани ситуацијом, Нађа, Милош и Вук одлучују да протестују против банке, у чему их, на особен начин, спречава управо - бака. А, какве везе са тим има метонимија - откриће нова епизода "Књижевног блокчета."

Улоге тумаче: Нада Блам (бака), Алекса Ковачевић (Вук), Теодора Дрљача (Нађа) и Игор Демировић (Милош).
Уредница серије: Татјана Цвејић
Редитељ: Игор Басоровић

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века