Наука 50: Плагијат

Шта се подразумева под плагирањем? Колико су опасни плагијати у науци? Како гласи најсажетија до сада дефиниција научног чланка? Колико нови научни чланак сме да сличи неком старом? Под којим се условима исти чланак може објавити у неком другом часопису? Користе ли се код нас, као у свету, софтвери за откривање плагијата? У чему је смисао Будине опомене: "Пролазно је све што је сложено"?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења. У овој епизоди "Науке 50" аутор серије Станко Стојиљковић разговара са академиком Зораном Поповићем.

Академик Зоран Поповић је инжењер електротехнике - техничка физика. Дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, а докторирао на Универзитету у Љубљани. Редовни је члан САНУ, научни саветник Института за физику и директор Центра за физику чврстог стања и нове материјале. За редовног професора Електротехничког факултета изабран је 1997. године. Ангажован је на последипломским студијама на Факултету за физику Универзитета у Београду. Члан је Америчког друштва физичара и Друштва физичара Србије. Добитник је више награда и признања за физику. Рецензент је најугледнијих међународних часописа за физику и гостујући професор на неколико страних универзитета. Руководио је многим домаћим и страним пројектима. Објавио је више од 360 научних радова. Аутор је или коаутор пет књига. Од 2009. члан је програмског комитета ФП7 програма Европске комисије и тзв. High Level Group EU земаља за нанонауке и нанотехнологије.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије