Алгоритам: Друга емисија

Алгоритам је опис за решавање неког проблема. То је био израз који је описивао начин рачунања децималним бројевима уведен, око 1600. године у Европи. Реч АЛГОРИТАМ у математику је увео ирански математичар Мухамед Ал Хорезми.

Написао је књигу ”Ал Хорезми о индијској вештини рачунања” којом у исламску математику уводи индијске цифре и децимални бројни систем. Ова књига бива касније преведена на латински као “Algoritmi de numero indorum”. Од тог лошег латинског превода његовог презимена и потиче реч алгоритам. Дуго је означавала само поступак за рачун са децималним бројним системом (и индијским односно, како се касније уобичајило да се каже арапским цифрама).

У новије време, алгоритам је појам који се најчешће везује за информатику и, мада не постоји јединствена општеприхваћена дефиниција, подразумева се да је у питању некако описана процедура за обављање посла, испуњење неког задатка, пут до жељеног исхода.

У другој епизоди нашег АЛГОРИТМА видећете високо фреквентан алгоритам једне посебне, веома занимљиве лабораторије Електротехничког факултета Универзитета у Београду, потом део алгоритма успеха Математичке гимназије у Београду, и алгоритам иновативног простора КАДЕНЕ, новоосноване компаније која не само да је произвела изузетан софтвер за развоја пројеката са некретнинама и добила највишу међународну лиценцу у тој области, већ и филантропски подржава наше младе уметнике, сликаре и сликарке, дизајнере и дизајнерке. За крај, представљамо Вам алгоритам портала KОРДИС Директората за истраживање Европске комисије, на коме можете да пронађете информације о свим научним пројектима финансираним из европских фондова последњих година, њихове тимове и резултате, и приказе бројних иновативних алгоритама европских научних конзорцијума.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара