РТС ЛАБ: Фотони и неутрони

Појачање светлости помоћу стимулисане емисије зрачења… Немојте се збунити, то су само ласери (light amplification by stimulated emission od radiation).

Ласери су откривени пре више од 40 година, а пре 20-ак година створена је и нова научна област фотоника, која се бави стварањем, откривањем и преносом светлосних таласа и фотона – честица светлости.

Због чињенице да је Европска унија уврстила фотонику у десет наука најбитнијих за изучавање али и због тога што је Београд био домаћин конференције Фотоника 2023. у госте смо позвали Петру Беличев и Владимира Ђоковића са Института Винча.

За психијатрију шизофренија је један од најзагонетнијих поремећаја. Иако је, између осталог, наследна болест и даље није откривен ген који је њен узрок. Шизофренија је одувек била релативно честа широм земаљске кугле, међутим, остала је велика мистерија еволуције.

Наши истраживачи са Клинике за психијатрију Клиничког универзитетског центра, у сарадњи са колегама са Електротехничког, Филозофског и Филолошког факултета Универзитета у Београду, покрећу нови пројекат који у фокусу има функцију језика и покрета код пацијената који пате од шизофреније. Важно је да нагласимо – реч је о првом оваквом истраживању у свету.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара