Путеви римских императора: Константинова задужбина, Медијана

Трећа емисија из серијала Путеви римских императора носи назив Константинова задужбина и посвећена је античком граду Наису и Археолошком парку Медијани.

Константин Велики, на врхунцу своје моћи у 4. веку, украсио је велелепним грађевинама родни Наис. По опису историчара Приска, град опасан моћним бедемима лежао је на десној обали реке која протиче с његове јужне стране. Изван густо насељеног и урбанизованог градског језгра подизане су виле. Међу њима и Медијана. Иако археолошка истраживања трају више од једног века, много је непознаница и претпоставки о Константину Великом, Наису и Медијани.

Наратор емисије археолог др Иван Бугарски водиће нас кроз прошлост Константиновог родног Наиса (Ниша) и Медијане, археолошког локалитета смештеног недалеко од центра града. Причаће нам о цару Константину, времену у коме је владао, Миланском едикту, изгледу Наиса чији остаци леже испод Нишке тврђаве коју су Турци подигли у 18. веку, вишедеценијским археолошким истраживањима, открићу ранохришћанских некропола на територији града Ниша, али и о имању Медијана и вили са перистилом, хореуму, базиликама, посебно о лепоти подних мозаика који се простиру на површини од око 1000 метара квадратних, по чему је вила са перистилом на Медијани јединствен локалитет у нашој земљи. Као и у претходним емисијама и у овој смо тражили одговоре на нека важна питања: Да ли је Медијана царско имање? Да ли је вила са перистилом Константинова? Да ли је вила са октогоном на Нишкој тврђави део царске резиденције?

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара