Наука 50: Интелигенција

У ком делу мозга је смештена интелигенција? Живе ли интелигентнији људи дуже, као што су својевремено објавили амерички научници? У којој је мери интелигенција плод наслеђа, а у којој средине? Колико је коефицијент интелигенције веродостојан доказ нечије интелигенције? Да ли је еволуција могла повећати интелигенцију људи проширењем пречника транспортних путева нервних импулса? Да ли је коначно решење у вештачкој интелигенцији?

Педесет ни по чему није особит број, али није ни незанимљив. Питагорејци га нису славили, иако су бројевима приписивали божанска својства. Ни савремени математичари га не издвајају. Дељив је са 1, 2, 5, 10, 25 и са самим собом, римски се пише као велико латинично слово Л, у рачунарском или дигиталном облику то је низ од 110010, у "Kабали" постоји 50 капија мудрости и 50 капија нечистоће, у религији - па и у свакодневном животу - обележава велики јубилеј, у процентима означава савршену половину, у физици је један од седам "магичних бројева" који представљају збир изузетно чврсто повезаних протона или неутрона у језгру атома, а у хемији је то атомски број калаја. У следећим седмицама наши саговорници разоткриће вам шта сваки од наведених појмова оличава у духу најновијих научних сазнања и у светлу најдревнијих тумачења. У овој епизоди "Науке 50" аутор серије Станко Стојиљковић разговара са проф. др Момчилом Ђорђевићем.

"Највећи број истраживача, филозофа и новинара који се баве науком, мисле да је дошло време у коме ћемо најзад објаснити мистерију свести и менталних процеса. И како свест измиче дефиницији, она је, сасвим извесно, само субјективно искуство, будност и осећање присутности и управљања мислима. То нам је тако познато, а истовремено тако тешко за тумачење," каже неурохирург, проф. др Момчило Ђорђевић професор неурохирургије у пензији на Kатедри хирургије на Медицинском факултету у Београду. Професор Ђорђевић у својој библиографији има 150 публикација, од којих је 36 објављено у светски индексираним часописима. Аутор је три монографије и коаутор "Анатомског атласа за студенте медицине и стоматологије", који је објављен у чак 15 издања. Бави се и публицистичком делатношћу, објавио је мноштво чланака о популарној науци.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво