РТС Лаб: Добро оријентисани

Оријентисање и кретање у природи су спонтане активности, уколико се налазимо на познатом терену. Уколико смо у непознатом окружењу и, из неког разлога, не можемо да се ослонимо на стандардна средства за оријентацију - мапу, компас, ГПС или мобилни телефон, пронаћи прави пут, понекад, прерасте у приличан изазов.

Оријентиринг је такмичарски спорт у којем се учесници крећу по непознатом терену користећи помоћне реквизите, посебну израђену карту тог терена и компас, из чега проистиче и основни задатак у оријентирингу – пронаћи све контролне тачке пре стизања на циљ.

Гошће у студију РТС Лаба су Ирина Јухас, редовни професор Факултета спорта и физичког васпитања, и Миланка Арсић, дугогодишњи планинарски водич и оријентирац и оснивач Планинарско-спортског клуба „Балкан“.

Просторна оријентација је универзална когнитивна функција кључна за сваку врсту која се креће у окружењу, треба да пронађе пут до циља или хране и може да се врати на своју почетну тачку. Како знамо где смо и куда идемо, зна неуронаука.

Просторна оријентација је и погодно тло за надигравање међу половима. Тако се поставља вечито питање, ко има више смисла за простор – жене или мушкарци?!

Многи инсекти се у кретању ослањају на положај сунца, месеца или звезда, а у њиховој оријентацији значајну улогу имају и мириси. Пчеле се оријентишу на посебан начин, луче феромоне и ослањају је на своје чуло мириса. Са друге стране имају магнетопласте, што су рецептори који препознају локално магнетно поље. А у све то укључен је пчелињи плес!

Професионална оријентација је свеобухватни процес који помаже кандидатима да открију и изаберу право занимање, а тестови који се раде су више од обичних упитника. То су научно засновани алати који мерењем и проценом различитих аспеката личности и способности олакшавају повезивање у пословном свету.

О оријентацији у емисији говоре и доктори медицине, биолози, неурофизиолози, психолози.

Емисију је припремио и водио Виктор Маневић.

Уредник емисије је Мирјана Николић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво