РТС Лаб: Сима Лозанић, витез српске науке

Имао је многа звања, и још више знања. Био је научник, професор, ректор Велике школе и први ректор Београдског универзитета, али и дипломата, министар народне привреде и иностраних дела, посланик Kраљевине Србије у Лондону, учесник свих ратова његовог доба.

Најзначајнији српски хемичар, академик Сима Лозанић (1847–1935), био је водеће име научне елите која је у последњим деценијама 19. века највише утицала на промене у Србији, започињући тако златни период младе српске државе.

У емисији причамо о истинском витезу српске науке, који је чврсто веровао да од науке зависе и опстанак и развој једног друштва.

У време када се није знало много о квалитету воде и када се вода пила са градских чесми, из бунара и из река, Сима Лозанић је открио да већина вода у Београду није била за пиће, али је и изнедрио решење – водовод. Поред анализа пијаћих вода, Лозанић се први стручно и систематски бавио анализама минералних вода српских бања.

Дао је огроман допринос обликовању хемијске терминологије и данас важеће номенклатуре. Био је ангажован и за испитивања руда и фалсификованог новца.

Дипломатске активности и контакте Лозанић је често користио како би се консултовао о питањима народне привреде и могућностима унапређења њених појединих сегмената.

Велики визионар и врстан познавалац прилика свог времена, сва своја знања и звања стављао је у службу просперитета отаџбине.

Аутор емисије је Јована Ћирковић.

Уредник емисије је Мирјана Николић.

Одговорни уредник РТС Науке Невенка Пауновић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво