Квадратура круга: Смиље

Већ стотинама година многи народи користе смиље у традиционалној медицини и ту биљку називају биљком бесмртности. Та типично медитеранска биљка, која воли сунце и камен, од пре десет година успева и у Србији. Многи су били скептични када је пре једне деценије Новица Шутић из Горње Мутнице код Параћина засадио прве плантаже смиља испод Ртња. Испоставило се да то поднебље, због судара медитеранске и континенталне климе и вулканског земљишта и те како одговара смиљу које је на том простору дало изузетан квалитет.

Захваљујући Шутићу, који смиље узгаја на површини од 150 хектара, Србија је постала један од три највећа произвођача органског смиља у свету.
Сву количину убраног смиља Шутић прерађује у етерично уље чија се цена по литру, на светском тржишту, креће од 400 до 1.400 евра. За један литар етеричног уља потребно је од 500 до 1.000 килограма свежег смиља, а приноси по хектару су у просеку око десет тона.
Смиље садржи висок проценат колагена и делује против слободних радикала који су главни кривци за старење коже тако да се ова биљка, која делује и против упала, користи за регенерацију коже. Користи се и за лечење респираторних инфекција и реуматских тегоба.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво