Породична мрежа: Стереотипи и предрасуде

"Разговарамо о томе колико смо сами често били ти којима су лепили етикете и колико ми то урадимо на дневном нивоу а да не размишљамо какве то последице има по сваког појединца. Јако је важно да приметимо, да реагујемо и да у породицама разговарамо о томе‘‘, каже психолог Ана Мирковић за тему епизоде ‘‘Стереотипи и предрасуде‘‘.

Људи су природно склони да "лепе етикете", тј. да стављају ствари и појаве у одређене категорије јер им то помаже да поједноставе свет око себе. Али "етикетирање‘" које одликује стереотипе и предрасуде може да буде изузетно штетно ако доведе до дискриминације, односно до одбацивања, омаловажавања, па и физичког насиља према појединцима и групама.

Стереотипи су широко распрострањена и поједностављена уверења о одређеној групи, било да је реч о занимању, друштвеној класи, полу, раси, националности. Они утичу на то како судимо другим људима али и на оно што очекујемо од себе.

У овом наставку серије ‘‘Породична мрежа‘‘ психолог Ана Мирковић разговара са породицама Николић и Арсић о томе са којим су се стереотипима и предрасудама они сусретали, како реагују у таквим ситуацијама и зашто је важно да се сви супротставимо таквом начину размишљања.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво