Читај ми!

Час анатомије: Културна индустрија

Ново издање емисије „Час анатомије” бави се испитивањем једног од актуелних феномена данашњице – настанком, развојем и будућношћу креативне индустрије.

Широко значење појма културе као цивилизацијске тековине култивисања човека и стварања услова за његов опстанак, сужава се када говоримо о уметности и њеним класичним облицима. Подразумевана као креација духа, уметност је дуго опстајала мимо размишљања о важности њене материјалнe вредности. Међутим, настанком и јачањем тржишта у развијеним земљама – попут Енглеске, на пример – од деведесетих година прошлог века све више се говори о култури и уметности у контексту економије једне земље.

Идеја, таленат и креативност, заједничке класичним облицима уметности, обележје су и дизајна, архитектуре, маркетинга... Теоретичари попут Теодора Адорна, још педесетих година прошлог века, у зачецима размишљања о културној индустрији, видели су само манипулацију масама ради очувања капитала, и обећање које се никада неће испунити, али, са друге стране, идеја и таленат као приватно власништво, с краја прошлог и на почетку нашег века постају важни чиниоци креативне индустрије. Шта појединац, његова идеја и таленат дају контексту у којем настају, а шта контекст омогућује њима, и на који начин та размена може да промени свет у којем живимо? Идемо ли ка бољем или ка горем?

Гости емисије су: драматуршкиња Маја Пелевић, продуцент Установе културе „Пароброд Златко Црногорац и историчар уметности Бранислав Димитријевић.

Уреднице: Марија Ненезић и Јасмина Врбавац

Редитељ: Филип Чоловић

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво