Читај ми!

Траг: Завештања за будућност

Екипа емисије „Траг” боравила је на планини Космај где је забележила бројна културно-историјска блага која красе ову прелепу планину недалеко од Београда. Обишли смо остатке манастира Кастаљан у којем је боравио и сам деспот Стефан Лазаревић, а где се последњих 30 година мештани Неменикућа и околиних села окупљају за Ђурђевдан како би резањем славског колача обележили славу манастира Светог Георгија.

Емисија под називом „Завештања за будућност” води нас и пут античких налазишта, остатака некадашњих античких рудника на Космају.

Екипа „Трага посетила је и Венчане, село у којем се налази једна од најлепших цркава брвнара, као и суседно село Тулеж, где је дрво храста запис о којем вековима брине породица Милићевић.

Испод планине Венчац посетили смо и локалитет Дворине, на којем су археолози 2011. године пронашли цркву која је до данас у потпуности истражена. Око камере забележило је споменик који већ шест векова стоји на месту на којем је преминуо деспот Стефан Лазаревић. Шетња Космајем, путевима којима је ходао деспот Стефан Лазаревић, прича нам о средњовековној Србији, о времену у коме је владар утирао пут ка развоју Србије, а своју приповест завршава крај споменика који симболично обележава место деспотовог упокојења.

„Опет да се саставимо, опет да се видимо, опет љубављу да се сјединимо”, присећамо се стихова деспота Стефана који позивају на чување националног блага, завештања за будућност.

Уредник серијала: Југослава Ђурица
Аутор: Вера Јанковић Раичевић
Сниматељ: Димитрије Хаџи Николић
Монтажер: Љубомир Плављанић
Реализатор: Јасмина Јевтић

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара