Читај ми!

Траг: Пријепоље престоница сомуна

У Пријепољу знају да се похвале како су одувек имали добре екмеџије односно пекаре, а остало је забележено како је прва пекара у овом граду отворена још 1880. године. Не знају како је и одакле рецепт за сомун стигао код њих, али знају да су га усавршили и да због пријепољских специјалитета више хиљада туриста годишње посети овај град. И екипа емисије „Траг" свратила је у Пријепоље у доба Рамазана када се овде спремају посебне врсте сомуна такозване питаљке или рамазанке.

О старим рецептима и новим изазовима, о прошлости и будућности пекара - разговарали смо са мајсторима који сомуне већ деценијама припремају на традиционалан начин.

Ипак, у овом крају се не ужива само у храни већ се могу чути и занимљиве лекције из историје. Пријепоље чува и фреску Белог анђела у Милешеви старој осам векова и најстарији куран на Балкану у џамији у насељу Хисарџик. Посетили смо и Музеј овог града који поседује предмете из 3. века, распитивали смо се о Лимској регати и природним лепотама овог краја.

И наравно, из Пријепоља нас нису пустили да одемо а да не пробамо традиционалне баклаве и сутлијаш.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом