РТС Лаб: Конформизам и ренесанса

Конформизам, по психолошкој дефиницији, следи већину, моћ. Подразумева да појединац слуша исту музику и гледа филмове као већина. Облачи се као сви остали. Одмара се на начин као остали. Не истиче се у маси.

О опасностима конформизма, али и о ситуацијама у којима нам је он више него користан разговарали смо са професорком Факултета политичких наука, докторком Иваном М. Јакшић.

Из новог угла смо сагледали најутицајније људе данашњице – инфлуенсере, а открићете и како је настао појам психологија гомиле.

Свако друштво тежи да буде уређено – регулативом, прописима, унапред одређеним правилима. А где год се прописима уређује друштвено пожељно понашање, неопходно је предвидети и казне, санкције за одступање од истог. Да ли је то само механизам државе и њених инситуција, или се служимо казнама и као појединци – у грађењу међуљудских односа, постављању личних граница, васпитавању деце.

Гошћа РТС Лаба била је социјални радник и психотерапеут Дуња Весић. Открићете какве су казне подразумевали школски системи из прошлости, као и зашто смо опрезнији у саобраћају када смо упозорени на пооштравање мера.

Политикин забавник, Националну географију, Планету и Елементе прелиставали смо са Игором Рилом, замеником главног и одговорног уредника Политикиног забавника.

Емисију су припремиле и водиле Јелена Ђекић и Драгана Симић.

Уредник емисије је Јована Џамбић.

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено