Читај ми!

РТС Лаб: Гејминг и учионице будућности

Данас гејмери чине око две петине човечанства. Од кућних конзола и рачунара до мобилних телефона, игрице су свуда око нас. У емисији РТС Лаб говоримо о свим сегментима гејминг индустрије - од процеса израде видео-игре до образовања.

Гејминг индустрија је у непрестаном порасту. Употреба дигиталних технологија и њихов економски потенцијал препознати су и у нашој земљи. На Факултету драмских уметности образују се прве генерације будућих стручњака за индустрију видео-игара. Које све области гејминг индустрије обухвата студијски програм и како су студије конципиране? О споју технологије и уметности разговарамо са професорком Мином Цветиновић Павков са Факултета драмских уметности.

Домаћу гејминг индустрију, поред израде квалитетних видео-игара препознатих у свету, издваја и то што чак 30 одсто запослених чине жене. У емисији ћемо чути и како је бити жена у гејмингу а из гејминг студија како настаје једна видео-игра? Као последица раста гејминг индустрије, е-спорт у Србији доживљава експанзију, пораст броја гледалаца и турнира. Да ли је електронски спорт више од видео-игре, ко су е-спортисти и како се припремају за такмичења?

Да игрице могу послужити и као књиге за учење сведочи пројекат ученика Прве крагујевачке гимназије који су градиво од петог до осмог разреда основне школе преточили у Мајнкрафт свет. У оквиру конкурса Европске фондације за обуку, својим пројектом су обезбедили место у финалу такмичења. А какав резултат су остварили, за РТС Лаб из Торина, седишта фондације, говорила је професорка Катарина Вељковић.

У другом делу емисије говоримо о Мејкерс Лабовима, местима где наставници на иновативан начин приступају едукацији, а ђаци заинтересовани за науку боље развијају своја интересовања. Да ли су ово учионице будућности и колики је значај оваквих пројеката разговарамо са Данијелом Вучићевић из Центра за промоцију науке и Милошем Ђуричанином из Нордеус фондације.

Емисију припремио и водио Лазар Јановић.

Уредник емисије је Марија Цвијић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво