Историја науке: Михајло Пупин

Михајло Идворски Пупин (1854-1935) научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, почасни конзул Србије у Америци, добитник Пулицерове награде, члан многобројних америчких и европских научних установа. Научник који је унапредио телекомуникације, допринео успостављању бежичне телеграфије и телефоније, рентгенологије, електротехнике, био је изузетан писац, хуманиста, доследни борац за развој науке, али и највећи добротвор кога је Србија икада имала.

Његово најзначајније откриће је математичко решење проблема преноса наизменичних телефонских струја по водовима. Том теоријом и практичном применом омогућио је пренос телефонских разговора на међуградским релацијама.
Индуктивни калемови, постављени на строго одређеним растојањима дуж водова, у његову част названи су Пупинови калемови, а процес укључивања у линију - пупинизација.
Овај патент донео му је светску славу и богатство. Телефонске компаније Бел, Сименс и многе друге, купиле су право на коришћење овог изума, а захваљујући другим проналасцима у аналогној телефонији, међуградски и међународни телефонски саобраћај почео је успешно да функционише.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво