Наука у селу паметна пољопривреда

Колико вреди права информација у право време можда најбоље знају они који раде у "фабрици под отвореним небом". Колико би им било лакше ако би знали које семе и које ђубриво треба употребити или којим препаратом третирати воће.

Данас је захваљујући ИК технологији могуће добити праве информације у право време. А свака од њих може допринети квалитетнијем приносу, заштити усева или заштити здравља и животне средине. Паметна пољопривреда која примењује информационо-комуникационе технологије представља по мишљењу многих трећу Зелену револуцију која ће донети веће и квалитетније приносе, рационализацију процеса и смањење ризика у току производње. У Сједињеним Америчким Државама проценат пољопривредних произвођача који користе технологије паметне пољопривреде креће се у распону од 20-80%, док је у Европи овај удео у распону од 0 до 24%.

Како премостити јаз између пољопривредних произвођача и научника и искористити велики потенцијал Информационо-комуникационих технологија?
Одговор на ово питање потражили смо у Институту Биосенс у Новом Саду који припада европској елити у овој области а поред тога у емисији вам преносимо искуства пољопривредника који у својој производњи већ користе предности ИК технологија.

Уредница емисије Александра Шарковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се