ТВ театар – Повратак краљице Марије

"Желим да, кроз драму о мојој мајци и нашој породици, гледаоци још једном проживе свој живот, у складу са историјом и традицијом нашег народа...", написао је, пре више од двадесет година, принц Томислав Карађорђевић, за премијеру монодраме "Повратак краљице Марије Карађорђевић", ауторке Драгане Бошковић.

Румунска принцеза Марија Хоенцолерн Зигмаринген је, удајом за Александра Првог Карађорђевића, постала Краљица мајка нашем народу. Блиским родбинским везама повезана са руским царем и енглеском краљицом, краљица Марија је, поставши члан емигрантске породице Карађорђевића, умрла и сахрањена у Лондону, где је и живела. Од, 2013. године, почива на Опленцу, задужбини Карађорђевића, поред чланова своје породице.

Краљицу Марију Карађорђевић већ преко двадесет година, на сценама широм света и код нас, тумачи изузетна уметница, Љиљана Стјепановић. Неочекивано снажна у трагичним валерима, ова глумица која је ведета комедије и мјузикла, никога не оставља равнодушним, када тумачи трагичну причу краљице, која се сећа убиства мужа у Марсељу, 1934. године.

Монодраму "Повратак краљице Марије Карађорђевић", која је премијерно изведена 1991. године, уз велику помоћ принца Томислава Карађорђевића и сликарке Лепосаве Беле Павловић /у чијем дому, Културном центру породице Павловић, је ова представа много пута играна и снимљена за ТВ театар/ је режирао прослављени позоришни, филмски и тв редитељ Александар Ђорђевић. Музику, на српске и румунске теме, урадио је Војислав Воки Костић.
ТВ адаптација и режија је поверена редитељки РТС, Андреи Ади Лазић.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије